Vad är sessioner?

I sessioner kan du titta på föreläsningar och samtal som inte sänds på stage. Det går också bra att delta i chatten, och i vissa sessioner kan du även delta själv via din webbkamera och mikrofon. Sessioner är lätta att använda, via menyn hittar du alla sessioner och klickar dig sedan vidare till den du vill se.

Så funkar en session

Här nedan ser du hur en session kan se ut.

Så deltar du med webbkamera & mikrofon

Du har möjligheten att delta med bild/ljud i vissa sessioner och expo-montrar. Så här gör du:

 1. Klicka på “Share Audio and Video” i öppna sessioner eller om du ska delta i en modererad session, först knappen “Ask to Share Audio and Video” och därefter “Share Audio and Video”.
 2. Om du inte har gett åtkomst till din kamera och/eller mikrofon tidigare för eventet kommer din webbläsare be dig göra det, en popup kommer visas vid hänglåset i början av webbadressfältet.
 3. Dubbelkolla att du valt rätt kamera och mikrofon, du ser en förhandsgranskning av kameran innan du går live. Klicka på Apply för att gå live.
 4. När du ser dig själv i “presentationsfönstret” är du live.
 5. Ps. för den som inte vill delta med kamera så finns alltid möjligheten att skriva i gällande chattfält.

Så delar du din skärm eller presentation med ljud

För att dela en skärm eller en presentation klickar du på skärm-ikonen. (Vi rekommenderar att använda Google Chrome för bästa funktionalitet om du ska dela din skärm eller en presentation.)


Därefter kan du välja om du vill dela din skärm, ett applikationsfönster eller en flik i webbläsaren. Mac-användare som inte delat sin skärm tidigare kan behöva godkänna att webbläsaren har tillstånd att spela in skärmen (här är en länk hur du gör detta).

 

Dela powerpoint

Du kan även dela en powerpoint-presentation. Vill du göra det lite smidigare finns en bra guide för att dela en powerpoint här.

 

Dela datorns ljud

När du delar din skärm eller ett applikationsfönster följer inte ljudet med från datorn, bara ljudet från mikrofonen hörs. Vill du att ljudet ska höras från datorn måste du därför installera ett tredjepartsprogram som kan koppla ihop datorljudet och mikrofonen i samma ljudkälla. Det är ganska avancerat och det är bra om du har god datorvana för att ställa in detta. Här finns en liten guide som förklarar det mer.

 

Dela ljud från en webbsida

Om du däremot använder Google Chrome och delar en flik i webbläsaren kan du även dela ljudet från den webbsidan! Se till att ha sidan öppen först och att ljudet spelar från start innan du gör detta. Sen kan du välja webbläsarfliken och glöm inte kryssa i ”Dela ljud”.

 

Vad är Expo?

Klicka dig in på expo-området för att besöka eventets digitala utställningshall med alla sina olika montrar. Här kan titta och lyssna, ställa frågor via chatten och ibland även själv delta med webbkamera. Dessutom innehåller montrarna ofta unika erbjudanden och tävlingar som du som eventbesökare kan ta del av. Så missa inte expo-området!

Självhjälp vid ljud/bild-problem

Eventet är igång, men du hör inget, ser inget – Vad göra? Troligen fixar du det enkelt själv.

Ett första tips är att hålla koll på chatten! En av de första kanalerna vi som eventarrangörer använder oss av för kommunikation till dig som användare vid tekniska problem är event och stage-chatten. Så håll ett öga där om något verkar strula.

Kontrollera först din utrustning

 • Webbläsare:

  Senaste versionen av Chrome eller Firefox rekommenderas. Safari och Internet Explorer innebär begränsad upplevelse.

 • Uppkoppling

  Snabbare desto bättre upplevelse. Rekommendationen är minst 5 mbp/s nedströms och 2 mbp/s uppströms. För bästa kvalitet gäller 30 mbp/s nedströms och 10 mbp/s uppströms. 
  Testa din hastighet på exvis Bredbandskollen.se

 • VPN

  Sitter du på företagets VPN-nätverk eller företagets dator, dubbelkolla att din enhet har åtkomst till och kan dela sin kamera och mikrofon. Du eller din it-avdelning kan behöva öppna vissa portar eller tillåta access för vissa sajter. Mer information om det här 🇬🇧

 • Omstart

  Klassisk problemlösare :-). Men säkerställer också att inget annat videoprogram använder ditt ljud eller video.

 • Använd hörlurar om du deltar med kamera & ljud

  Minskar eko-effekter som kan uppstå.

   

Felsökning ljud/bild - testa något av följande - i ordning

 1. Ladda om sidan 
 2. Avsluta och starta om din webbläsare (Chrome/Firefox)
 3. Säkerställ att du har åtkomst till din kamera och mikrofon
  1. I Chrome kan du skriva in chrome://settings/content för att kontrollera. 
  2. I Chrome kan du även gå via klick på hänglåset i början av webbadress-fältet. Välj Site Settings och kontrollera att kamera och mikrofon är åtkomliga.Browser access 
 4. Steg 4 är för dig med Mac, pc-användare hoppar till punkt 5.
  Säkerställ att din webbläsare har behörighet att spela in din skärm (öppna datorns System Preferences > Security & Privacy > Screen Recording > hitta din webbläsare och markera. Stäng ner och starta din webbläsare igen. 
 5. Starta om datorn.
 6. Anslut till eventet med en annan webbläsare (dvs från Chrome till Firefox). 

Fortfarande inget ljud?

Webbläsaren:

Säkerställ att programmets ljud inte är avstängt generellt eller på en flik. Om du använder Chrome/Firefox kan varje enskild flik stängas av. Högerklicka för att se och ev ändra inställningen.

Din dator/enhet (Windows)

 1. Säkerställ att Windows använder rätt enhet för ljudet genom att klicka på högtalarikonen i aktivitetsfältet. (Ibland kan Windows byta ljudkälla till en annan enhet, utan att du vet om det.) Klicka på önskad högtalarkälla för att byta till rätt enhet. Om du använder externa högtalare, se till att de är påslagna.
 2. Starta om datorn.
 3. Kontrollera högtalarikonen i aktivitetsfältet så att ljudet inte är avstängt eller nerskruvat. 
 4. Kontrollera så att ljudet inte är avstängt via någon hårdvara, exvis om du lyssnar via externa högtalare. 
 5. Högerklicka volymikonen och välj Open Volume Mixer. Se till att allt är aktivt och påslaget. 
 6. Använd hörlurar för att se om det funkar bättre. Om du deltar i ett virtuellt event, rekommenderar vi alltid att du använder hörlurar. 
 7. Högerklicka volymikonen igen och välj Open Sound settings. I fönstret som öppnas, leta upp Related Settings, därefter klicka på Sound Control Panel. I fliken Playback, säkerställ att din önskade ljudkälla (troligen “Speakers”) är vald – du ser en grön bock bredvid. Klicka vidare på Properties och kontrollera att Use this device är aktiverad.

Fortfarande problem med ljud/bild eller andra frågor?

Här finns fler hjälp-guider från hopin som du kan kolla in om du har mer problem.

Du kan också mejla oss på event@idg.se så försöker vi lösa det så snabbt vi kan tillsammans.